woensdag 26 juni 2013

De diepte in

Hoe kun je achter het kerkgebouw de draagkracht van de grond bepalen voor het parochiezaaltje. Dat was de vraag waar de architect en de constructeur mee zaten. Normaal gebeurt zoiets namelijk met een enorme wagen die ergens wordt neergezet, maar ja. Dat past niet door een gangetje van 86cm breed.
Gelukkig wist het bedrijf dat de sondering moest maken wel raad daarmee. Een klein apparaat op rupsbanden die door een deur past.

Langzaam reed het apparaat naar zijn plek. Passen en meten, want die smalle gang, daar moest hij wel doorheen gaan. Precisiewerk tot op de millimeter. Een beetje heen en weer schuiven en uiteindelijk vond de machine zijn weg.
Dan wordt alles uitgepakt en uitgeschoven. De machine moest verankerd worden in de grond om de krachten aan te kunnen. Centimeter voor centimeter werd de meetstaaf de grond in gedrukt. Het eerste stuk werd al meteen verstoord door puin dat in de grond lag. Verder drukkend zie je de meters langzaam voorbijgaan op het schermpje van de computer. Je moet wel geduld hebben voor dit monnikenwerk hoor!

Op zo’n 11,5m diepte zie je de grafiek uitslaan. De machine begint te schudden en wordt opgetild. Alles moet er bijgezet worden om verder te drukken. Dat ziet er stevig uit, maar natuurlijk moet er nog even verder worden geprikt. Zo’n 20m diep wordt er geprikt, dan zijn er voldoende gegevens.
Langzaam wordt de meetstaaf weer eruit gehaald en schoongemaakt. Verbogen stangen worden vervangen en de klei wordt er afgeveegd. Nog even met een apparaat de hoogte ten opzichte van N.A.P. bepalen en dan kan alles weer worden ingepakt.
Terug door het gangetje naar buiten gaat nu een stuk makkelijker.
Een mooi stukje techniek! Nu maar afwachten wat de constructeur voor een fundering moet bedenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten